Home MAGAZIN KOMPANIJA KOJA PRAVI VAKCINU PROTIV KORONE: „MOŽDA ĆEMO MORATI DA NAMERNO ZARAZIMO...

KOMPANIJA KOJA PRAVI VAKCINU PROTIV KORONE: „MOŽDA ĆEMO MORATI DA NAMERNO ZARAZIMO NEKE LJUDE“

429
0
SHARE

Britanska farmaceutska kompanija prošle nedelje započela je drugu i treću fazu razvoja vakcine protiv korona virusa, a za testiranja traži oko 10.000 odraslih i dece u Britaniji.

Određeni broj dobrovoljaca moraće namerno da se zarazi Covidom-19 kako bi praćenje podataka tokom trajanja studije u narednih nekoliko meseci bilo pouzdano.

Izvršni direktor AstraZenece koja razvija vakcinu protiv korona virusa na Univerzitetu Oksford izjavio je da je prerano da ciljano izlaže učesnike istraživanja patogenu, ali kaže

da bi to moglo da bude „u igri“ ako tokom testiranja vakcine naiđe na prepreke, prenosi Index.

– Trkamo se sa vremenom. Vidimo da u Evropi bolest već jenjava – rekao je izvršni direktor kompanije Pascal Soriot na onlajn brifingu za medije. – Vrlo brzo će intenzitet virusa u populaciji biti nizak, tako da moramo brzo da reagujemo. Ako zaraza dramatično opadne, možda ćemo morati da razmišljamo o ciljanim zarazama.

Kompanije i instituti za istraživanja trenutno rade na više od 100 vakcina protiv Covida-19, od kojih se oko 10 testira na ljudima, kako bi bila sprečena respiratorna bolest za koju trenutno nema leka i zbog koje je život izgubilo oko 360.000 ljudi.

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here