Home MAGAZIN EKSPERTI TVRDE: ZATVORIĆE SELA U SRBIJI I UGASIĆE ŽIVOT U LOZNICI AKO...

EKSPERTI TVRDE: ZATVORIĆE SELA U SRBIJI I UGASIĆE ŽIVOT U LOZNICI AKO OTVORE TAJ RUDNIK (VIDEO)

693
0
SHARE

U Medija centru održana konferencija za medije, a glavna tema bila je štetnost otvaranja rudnika jadarita u Loznici.

Okrugli sto koji su organizovali Udruženje građana “Zaštitimo Jadar i Rađevinu”, Koalicija za održivo rudarenje u Srbiji i pokret „Oslobođenje“ ima za cilj da ukaže građanima Srbije na štetnost ovog, ali i svih ostalih projekata, koji su u direktnom sukobu sa Ustavom Srbije.

Predstavnici Rio Tinta, Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture, Ministrastvo rudarstva i energetike bili su pozvani, ali su svi odlučili da se ne pojave, pa su njihova mesta ostala prazna, jer očigledno je da im glas naroda ne znači puno.

Učesnici okruglog stola su bili Momčilo Alimpić, predsednik udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu”, Zvezdan Kalmar, predsednik Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji, prof. dr Duško Kuzović, ispred pokreta Oslobođenje i Slaviša Miletić, meštanin, poljoprivrednik.

Takođe, neki od učesnika nisu došli, jer su, kako nezvanično saznajemo, bili ucenjivani.

Neki od zahteva koje ova udruženja traže su da se reši problem u Loznici i da se spreči otvaranje rudnika u Loznici koje bi imalo mnogo više štete, nego koristi.

A da je stanje ekologije u katastrofalno govori i činjenica da je situacija i u drugim mestima širom Srbije nedopustiva.

Kao još nekoliko zahteva i velikih problema Zvezdan Kalmar vidi u činjenici da treba da se reši problem u Boru, da se spreči ilegalno eksploatisanje u Kolubari i Kostolcu, da se reši problem zagađenja u Zajači i Stolicama, ali i širom Srbije.

Zvezdan Kalmar iz Koalicije za održivo rudarenje u Srbiji ističe da su problem i strane delegacije koje se ponašaju kao kolonijalne sile: „Pozivamo strane delegacije da se isključe iz ovog projekta.

Ministarka Mihajlović se ponaša kao klijent stranih kompanija, kao da lobira za njih“, istakao je Kalmar. Sa druge strane prof. Duško Kuzović iz pokreta Oslobođenje ističe da vlast u Srbiji ne radi u interesu stanovništva.

„Nepoverenje je usmereno u dva pravca: prema kompaniji i prema državnom aparatu Srbije. Kompanija ima previše sukoba sa životnom sredinom.

Državni aparat Srbije nam već više od 20 godina servira ugovore koje su sklopili sa

stranim kompanijama u ime naroda Srbije, koji se od 60-80% zacrnjeni.

Znači, u ime naroda Srbije su preuzeli obaveze, u ime naroda Srbije su dali nekom strancu prava, što to građani Srbije nemaju pravo da znaju ali imaju obavezu da plate“, ističe profesor Kuzović ispred pokreta Oslobođenje.

Emotivan govor je održao i gospodin Momčilo Alimpić predsednik udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu, koji je simbolično opisao šta su strane države radile Srbiji u prošlosti i kako su je okupirale, a danas to isto rade, samo na mnogo perfidnije načine.

Slaviša Miletić, proizvođač i izvoznik organske hrane iz okoline Loznice, istakao je značaj poljoprivrede i organske proizvodnje. Miletić, takođe, ističe i da će se poljoprivreda ugasiti, sela će zamreti ako se tu otvori rudnik jadarita, odnosno litijuma.

Pogledajte video:

(Srbin.info)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here