Home MAGAZIN EKSPERT ZA MEĐUNARODNU BEZBEDNOST: ŠVEDSKA JE NA IVICI GRAĐANSKOG RATA

EKSPERT ZA MEĐUNARODNU BEZBEDNOST: ŠVEDSKA JE NA IVICI GRAĐANSKOG RATA

435
0
SHARE

Švedska je na ivici građanskog rata kao rezultat evropske otvorene granične politike, izjavio je stručnjak za međunarodnu bezbednost Olle Fjordgren.

Pozivajući se na Liban kao primer onoga što se dešava društvu, kada integracija ne uspe, i kada različite etničke i kriminalne bande učestvuju u ratovima na tlu, Fjordgren vidi „samo jedan mogući razvoj“ u budućnosti Švedske – „građanski rat“.

Ovo se dešava jer policija još uvek radi po zastarelim pravilima, a kriminalci su postali nemilosrdniji, i igraju po potpuno drugačijim pravilima.

Fjordgren kaže da bi poslednje rešenje bilo da Švedska usvoji politiku nulte tolerancije na kriminal, iako se, s obzirom na progresivni pristup zemlje pravdi, to čini malo verovatno.

“Sudstvo mora osigurati da ovi opasni ljudi budu onesposobljeni i uklonjeni sa ulica”, tvrdi on.

Rastući problem kriminala u Švedskoj pogoršan je time, što je zemlja posljednjih godina otvorila svoje granice milionima migranata.

Kao što je studija Spectator-a primijetila, „Ubistvo je poraslo za 40 posto od 2012. godine; broj ubistava oružjem se više nego udvostručio za deset godina. U poređenju sa Britanijom, pet puta je češće za mladiće u Švedskoj da budu ubijeni. “

Napadi granata, masovno paljenje vozila i drugi zločini takođe su u porastu.

Brojke objavljene u avgustu otkrile su da je 58 odsto osuđenih silovatelja i 85 procenata svih osuđenih napadača u Švedskoj rođeno van Evrope.

U slučajevima kada žrtva nije poznavala napadača, udeo stranih počinilaca bio je veći od 80 posto. Skoro 40 odsto osuđenih silovatelja je sa Bliskog istoka ili iz Afrike.

(Srpskidnevnik.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here