Home MAGAZIN DODIK POSLE SUSRETA SA PUTINOM OTKRIO: ZA SRBE BI BILO KATASTROFALNO DA..

DODIK POSLE SUSRETA SA PUTINOM OTKRIO: ZA SRBE BI BILO KATASTROFALNO DA..

299
0
SHARE

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je za Srpsku i srpski narod važno da ima pažnju predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

„Katastrofalno bi bilo za naš narod da izgubi pažnju Rusije u pogledu pomoći, podrške“, rekao je Dodik posle sastanka sa Putinom u Sočiju.

Dodik je istakao da je ovo bio važan susret na kojem su razgovarali o ekonomskoj saradnji, gasu i o projektima koje ostvaruju srpska i ruska strana.

On je napomenuo da je Putin upoznat sa detaljima o Rafineriji nafte u Brodu gdje sa hrvatske strane postoje određeni zahtevi u vezi sa ekologijom, iako je to sve u skladu sa najstrožijim ekološkim propisima EU, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Dodik je napomenuo da je bilo reči o projektu koji „Gasprom“ želi da realizuje u Zvorniku, kao i o izgradnji rusko-srpskog centra u Banjaluci.

„Naravno da ćemo kasnije razviti i određene zajedničke aranžmane. Republika Srpska će zajedno sa episkopom banjalučkim Jefremom učiniti sve da izgradnja rusko-srpskog centra ide dinamikom koju diktiraju građevinski radovi, a ne novac“, rekao je Dodik.

On je dodao da je razgovarano o izučavanju ruskoj jezika u Republici Srpskoj i o ruskoj pomoći za vreme poplava, kada je to bilo značajno.

„Rusija je spremna da gradimo neke nove kapacitete koji su sada u začetku“, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da već dugo sarađuje sa ruskim predsednikom, te da je ovo bila prilika da vide kako su se odvijali ranije dogovoreni stavovi.

„Važno je da imamo pažnju koju predsednik Rusije pokazuje za Republiku Srpsku… Mi sarađujemo sa Rusijom koja je jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i tu nema nikakvih problema. Kada tu dodate naše bratske veze onda je vidljivo da je ta saradnja dobra i uspešna“, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je Putin upoznat da su 7. oktobra izbori u BiH, te da je poželeo da budu provedeni fer i korektno.

On smatra da je partnerstvo Srpske i Rusije na zavidnom nivou, da nije upereno protiv nikoga, već da se sa partnerima i prijateljima želi saradnja na ekonomskom planu, ali i političko razmevanje.

„Mislim da je rigidna, potpuno nepotrebna priča o navodnom malignom ruskom uticaju i kod nas i na Balkanu. To su izmislili neki štabovi sa Zapada koji pokušavaju da se obračunavaju na globalnom nivou sa Rusijom. Odbacujemo tu mogućnost. Mi imamo normalnu prijateljsku saradnju, a to što je za nekog drugog rigidno, to je za njih problem“, objasnio je Dodik.

Ako postoji šta rigidno, kaže Dodik, postoji strano mešanje kroz skrnavljenje Dejtonskog sporazuma i smanjenje prava Srpske.

„Bez obzira na sve lažne ocene te vrste, ponosan sam na saradnju sa predsednikom Ruske Fedracije i ruskom državom i mislim da je to jedna od sudbinski važnih tema za Republiku Srpsku“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska, koja ima svoja prava dobijena u Dejtonu, ponaša se u skladu sa uobičajenim standardima međunarodnih odnosa.

„Mi sarađujemo sa Rusijom koja je jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i tu nema nikakvih problema. Kada tu dodate naše bratske veze, onda je vidljivo da je ta saradnja dobra i uspešna“, napomenuo je Dodik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here