Home MAGAZIN ČUVENI SOROŠEV PARTNER TVRDI: STIŽE NOVA SVETSKA FINANSIJSKA KRIZA

ČUVENI SOROŠEV PARTNER TVRDI: STIŽE NOVA SVETSKA FINANSIJSKA KRIZA

145
0
SHARE

Piše: Ivan DANILOV, autor bloga Crimson Alter

STENLI Frimen Drakenmiler je 1992-ge. godine – zajedno sa svojim partnerom, prijateljem i kolegom Džordžem Sorošem – izveo najuspešniji finansijski  špekulativni napad u 20. veku.

Ovaj duet je . rukovodeći fondom Quantum za samo nekoliko dana urušio Banku Engleske, najstariju centralnu banku Zapada, i na obezvređivanju britanske valute zaradio približno milijardu funti.

Posle tog `podviga` su se putevi Drakenmilera, koji voli tišinu i da bude u senci, i Soroša – koji je uvek želeo da se otvoreno bavi svetskom politikom –  razišli.

Ovih dana je taj tajanstveni i nedruželjubivi Sorošev partner dao svoj prvi intervju posle mnogo godina. I u tom intervju otkrio: da nema dobre novosti i prognopze za svetsku ekonomiju i da loše misli o Donaldu Trampu.

Ipak je – od svega što je rekao – najvažnije njegovo ukazivanje ne samo da je seme nove globalne ekonomske krize već posejano, nego i da će uskoro stići „plodovi“. Doslovno je upozorio:

„Naprosto smo zadržali uzroke prethodne krize i još smo ih – utrostručili. Na globalnom nivou“.

Drakenmiler govori u množini, ali nije otkrio koga sve povodom dolazeće krize ima uvidu kad govori „mi“.

Legendarni špekulant u određenu stranu ipak ukazuje. Ne upire prstom ni u Rusiju, ni u Putina, ni u ruske hakere, ni u Kinu.   Ne, Drakenmiler tvrdi da su za sve krive i monetarne vlasti SAD. I niko drugi.

Američki milijarder, u suštini, ne izriče upzorenje već – presudu.

On otvoreno optužuje američke političare i rukovodioce Federalnih rezervi SAD da su deformisali kapitalizam i doveli ga u situaciju da ne može normalno funkcionisati sa kamatnim stopama oko nule. Stoga nova kriza, po njegovom mišljenju, nije prosto neizbežnja, nego će biti i obuhvatnija od one iz 2008-me i 2009-te.

Drakenmiler naglašava: propašće svaki pokušaj da se novim dugovima reše problemi izazvani starim dugovima.

Istovremeno je otkrio da ga – osim čisto ekonomskih problema – zabrinjava i nivo socijalne nejednakosti do koje je dovela američka ekonomska politika. Pritom je ukazao:

„Najveće ubrzanje socijalnoj nejednakosti dala je politika količinskog omekšavanja, odnosno – spasavanja banaka i bankara od bankrotstva na račun države. Socijalnu eksploziju koja se primiče ubrzaće i internet koji po celoj planeti raznosi informacije o nejednakosti.

Primera radi, tokom poslednjih 48 sati pojavile su se desetine članaka koji ukazuju da vlasnik `Amazona` Džef Bezos ima više od 150 milijardi dolara. kako na to može da gleda običan čovek?!“

Posle ovog Drakenmilerovog intervjua biće još teže proroke nove krize proglašavati za budale, fanatike i konspirologe.

Uostalom, on nije jedini `teškaš` koji tako govori.

Kenet Kordele Grifin, milijarder i menadžer gigantskog hedž-fonda Citadel Investment Group, nedavno je upozorio da su dugovi postali preveliki i da će izazvati pad globalne ekonomije.

Ovo nije naivno jer Grifin upravlja kapitalom koji je jednak BDP zemalja poput Letonije i Paragvaja. A tako veliki igrači nikada ne daju nepromišljene izjave.

U junu se onim koji proriču novu krizu pridružio još jedan milijarder, koji je i finansijer i matematičar – Džefri Gandlah, vlasnik investicionog fonda DoubleLine Capital.

On takođe smatra da  će problemi krenuti od duga i posebno upozorava da deficit američkog budžeta i državni dug SAD rastu usled podizanja kamata u dolarima. To će, u najmanju ruku, Vašingtonu stvoriti finansijske probleme.

Međutim, proricanjem krize se uopšte ne bave samo milijarderi-finansijeri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here