Home MAGAZIN BIH SE SPREMA ZA „HERMETIČKO“ ZATVARANJE GRANICA SA SRBIJOM- POKRENUTE ORUŽANE SNAGE

BIH SE SPREMA ZA „HERMETIČKO“ ZATVARANJE GRANICA SA SRBIJOM- POKRENUTE ORUŽANE SNAGE

191
0
SHARE

Predsedništvo BiH još nije odgovorilo na dopis Saveta ministara BiH kojim je tražena saglasnost za angažovanje Oružanih snaga BiH za zatvaranje granice sa Srbijom i Crnom Gorom zbog najavljenog novog talasa migrantske krize.

Poslednju u nizu izjava o „hermetičkom zatvaranju granica“ dao je predsedavajući Saveta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

– Ako granice Evrope nastave da se hermetički zatvaraju za prolaz migranata, i BiH će ići ka hermetičkom zatvaranju svoje granice prema istočnim susedima – rekao je predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić i dodao:

„Pratićemo situaciju. Već smo zatražili od Predsedništva BiH da nam odobri angažovanje pripadnika Oružanih snaga, ali inžinjerskih jedinica, dakle, ne pripadnika s oružjem, nego onih koji će sprečiti nelegalne prelaze preko kojih dolazi do nelegalnog prolaska migranata iz Srbije – izjavio je Zvizdić pre nekoliko dana.

Kako saznajemo u Predsedištvu, sednica još nije zakazana, a kada se članovi Predsedništva upoznaju sa zahtevom, postoji velika verovatnoća da će biti odgovoreno pozitivno.

Inače, Predsednišvo BiH je vrhovni vojni komandant i nadležno je odobravanje svake aktivnosti OS BiH koja nije uobičajena, kao što bi bila ispomoć inženjerije Graničnoj policiji BiH i drugim policijskim agencijama u kontroli granice u vreme migranstke krize.

Naime, ranije je MUP Srpske takođe odobrio da jedan broj njihovih pripadnika pomogne u čuvanju istočne granice BiH, odnosno Republike Srpske.

Agnažovanje Oružanih snaga (OS) BiH protiv nadiranja migranata u BiH prvi je počeo da zagovara srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a njegov je politički termin „hermetičko zatvaranje“ granice.

Međutim, ako Predsedništvo BiH odobri angažovanje inženjerskih jedinica treba naglasiti da to neće biti naoružane vojne snage, već jedinice koje u svom sastavu imaju građevinske mašine i prevozna sredstva.

– Oni bi mogli da rade samo na zatvaranju ilegalnih graničnih prelaza, kojim sada nezakonito ulaze migranti u BiH – rekla nam je ministarka odbrane BiH Marina Pendeš.

Međutim, analitičari nemaju isto mišljenje o ovom pitanju. Vojnopolitički analitičar iz Sarajeva Đuro Kozar smatra da se dolazak vojnika ne bi sa simpatijama posmatrao s druge strane granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom.

– Prema Zakonu o odbrani BiH, Oružane snage nemaju nikakvih ingerencija da idu prema granici BiH, pa ni da sprečavanje dolazak velikog broja migranata – kaže Kozar.

Međutim, prema njegovim rečima, Predsedništvo BiH, kao vrhovna komanda, može da odluči da angažuje inženjerske jedinjice.

Dosta osetljivo pitanje

– Ali, pitanje je koliko u OS imamo inženjerskih mašina, odnosno šta bi te jedinice radile na granici. Vrlo je neizvesno kako bi se te jedinice ponašale. Mislim da je to dosta osetljivo pitanje – smatra on.

Kako kaže, naša vojska ima nekoliko misija, poput priprema za odbranu zemlje, učešće u mirovnim misijama, pomaganje civilnim vlastima i deminiranje.

– One su obučene i opremljene da to rade. Ali, odlazak na granicu je nešto sasvim drugo. Kada pogledam strukturu OS BiH, nemamo mnogo inženjerskih snaga. Što se tiče granice, to je dosta čudno i neobično i baš me zanima na koji način će Predsedništvo BiH da se odredi o tome. Ne mislim da će među njima biti konsenzus – kaže Kozar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here