Home AKTUELNO VUČIĆ OTKRIO ŠTA NAS ČEKA, NAKON PUTINOVOG ODLASKA…

VUČIĆ OTKRIO ŠTA NAS ČEKA, NAKON PUTINOVOG ODLASKA…

261
0
SHARE

Za nas je od presudnog značaja gasni sporazum, koji smo juče potpisali sa Rusijom, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Reč je o orgromnoj investiciji, finansiranje ćemo podeliti, ruska i srpska strana, videćemo u kom obimu, ali je to veoma važno za industrijalizaciju Srbije – rekao je danas predsednik Srbije.

Nakon toga, naveo je, „idemo na izgradnju gasnog skladišta“, treba da sprovodimo gasifikaciju, i naravno izgradnju gasnih elektrana.

– Svim ovim se dramatično snaži vrednost naše zemlje – naveo je Vučić, koji je rekao da do kraja 2020. godine Srbija će trošiti 3,5 milijarde kubnih metara gasa.

Govoreći snabdevanju gasom, on kaže da je pitanje energetike postalo „par ekselans“ političko pitanje.

– Borimo se da dobijemo jeftiniji gas, da bi naši stanovnici plaćali koliko i svi drugi, i da bi podizali industriju – naveo je on.

Kazao je da je, recimo, Nemačka sve što je trebalo uradila kada je reč o „Severnom toku“, da milimetar nije odstupila od svojih zahteva.

– Zemlje EU mogu sve, a mi ne možemo ništa. Zato mi pravimo intrakonektor, jer mi moramo odnegde da dobijamo gas. Za nas je važno da je cena povoljna – istakao je Vučić, uz opasku da se gas tzroši sve više.

„Podižemo Železnicu“

Kako je rekao, za dva-tri meseca biće završen kompletan autoput do Severne Makedonije i Bugarske.

– Mi međutim želimo da podignemo i železnicu. Imamo borbu sa mnogim zemljama u okruženju koje neće da čekaju. Želimo deo transporta, želimo deo putnika – rekao je Vučić.

Ove godine stižu helikopteri

Kada je reč o vojno-tehničkoj saradnji, u prethodnom periodu smo, što je poitvrdio i Putin, naručili smo nabavke vojnih sistema.

– Ove godine očekujemo sedam helikoptera, najmodernijih – naveo je on, rekavši da je reč o moćnim letelicama.

Kada tome dodate devet helikoptera koje smo kupili od „Erbasa“, i koji stižu ove godine, imaćemo više i boljih i vrednijih nego ui proteklih 30 godina.

Kaže i da mu nisu jasni zluradi komentari kada je reč o potpisivanju sporazuma sa „Rosatomom“ i „Roskosmosom“.

– Oni kažu „mi i kosmos“, nemaju pojma šta pričaju. Međutim, nije to tema, ti ništa nisu razumeli, nećemo slati ljude na mesec. Reč je o upotrebi u ispitivanju zemljišta, poljoprivredi, farmaciji… – naveo je on.

Ljudi došli zbog Putina, a ne zbog mene

Predsednik Srbije se osvrnuo i na posetu ruskog predsednika, odnosno na ljude koji su došli da ga pozdrave.

– Oni nisu došli zbog mene, ja ne bi toliko mogao da privučem. Oni su došli zbog Putina, ali hvala im kako pristojna Srbija može da funkcioniše – naveo je on.

Kada imate, kako kaže, više od 100.000 ljudi, a sa ne polomi nijedan prozor, niko nije povređen, nikakav incident, „toliko sam zadovoljan što smo pokazali koliko možemo da budemo pristojni, odgovorni…“.

Vučić je rekao i da nije očekivao da će se Putin sinoć obratiti okupljenima oko hrama, i upitao „jel znate za zemlju gde se Putin obratio građanima?“.

– Predsednik Putin, od početka, nikada nisu pristali da govori bilo gde, jer on to ne radi. On je to i rekao, a bio je oduševljen podrškom građana Srbije. Ja sam rekao: ako mogu da vas zamolim da se pojavite, molim vas mahnite im, učinite ljudima…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here