Home AKTUELNO VOJSKA SRBIJE NA NAJVIŠEM STEPENU BORBENE GOTOVOSTI! EVO ŠTA TO ZNAČI..

VOJSKA SRBIJE NA NAJVIŠEM STEPENU BORBENE GOTOVOSTI! EVO ŠTA TO ZNAČI..

196
0
SHARE

Stepen najviše borbene gotovosti na koji je juče, po naređenju predsednika Republike i načelnika Generalštaba, podignuta Vojska Srbije, označio je stanje pripravnosti za dejstvo svih ključnih jedinica naših oružanih snaga.

To se, pre svega, odnosi na snage za hitno reagovanje, kao i na komande i pripadnike jedinica za podršku.

Znak za ubrzane pripreme za akciju dat je Specijalnoj brigadi, delu Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Gardi i pojedinim bataljonima u svim brigadama Kopnene vojske.

Ovaj nivo spremnosti podrazumeva okupljanje ljudstva, proveru tehnike i uspostavljanje gotovo neprekidnog dežurstva na komandnim položajima.

Kako se objašnjava u vojnom vrhu, u miru deo jedinica i ljudstva neprekidno je u sistemu dežurstva, a reč je o najvitalnijim snagama, koje su neprekidno spremne za reagovanje.

– Kada se izda komanda za viši nivo gotovosti, krug jedinica koje su nagotovs proširuje se po unapred pripremljenim planovima. U praksi to znači okupljanje starešina, izdavanje naređenja oficirima, podoficirima i vojnicima da ne napuštaju matične garnizone, kao i stavljanje tehnike u punu operativnost.

Sve komande i jedinice Vojske Srbije imaju razrađene planove delovanja zavisno od procene rizika i potrebe da se reaguje. Ključnu ulogu u ovom procesu ima Generalštab Vojske Srbije. U njemu je smešten Operativni centar preko koga se proverava spremnost svake pojedinačne jedinice, ali i izdaju naređenja koja dolaze iz državnog i vojnog vrha.

Prilikom zaoštravanja krize na Kosovu i Metohiji, alarm se između ostalih jedinica prvo pali u Drugoj i Četvrtoj brigadi Kopnene vojske, čije su komande u Kraljevu i Vranju. Zona njihove odgovornosti prostire se do administrativne linije sa KiM, a u svom sastavu imaju borbena vozila, tenkove i tešku artiljeriju.

Svoje planove, međutim, ima i Priština, a najrizičniji je pod kodnim nazivom “Zlatna sablja”. U njegovom središtu je operativna razrada upada na sever pokrajine i uspostavljanje vlasti u ovom delu KiM.

Pojedini njegovi elementi primenjeni su prilikom hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, kao i tokom jučerašnjeg upada na Gazivode. Ovaj plan napravljen je u saradnji sa Amerikancima i zapadnim stručnjacima za bezbednost.

Glavna snaga Prištine, pored jedinice ROSU koja je juče bila nosilac akcije hapšenja Srba sa severa Pokrajine, jesu i jedinice KBS, koje su viđene da prerastu u tzv. vojsku Kosova.

Sve snage koje Priština ima na raspolaganju mnogo su slabije obučene, opremljene i naoružane od jedinica Vojske Srbije. Koriste mahom lako pešadijsko naoružanje, ali u procesu su nabavke artiljerijskih sredstava, raketnih bacača i pet savremenih helikoptera.

(Novosti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here