Home AKTUELNO PROTESTI „1 OD 5 MILIONA“ U NOVOM SADU, NIŠU, VRANJU, ZAJEČARU, KRUŠEVCU...

PROTESTI „1 OD 5 MILIONA“ U NOVOM SADU, NIŠU, VRANJU, ZAJEČARU, KRUŠEVCU I ČAČKU! (VIDEO)

246
0
SHARE

Osmi po redu protest „1 od 5 miliona“ u subotu se održava u Beogradu, a večeras su protesti organizovani u nekoliko drugih gradova.

U Novom Sadu se okupilo nekoliko hiljada građana, dok je u Nišu odziv bio nešto slabiji nego prethodnih nedelja zbog lošeg vremena. U Vranju je održana prva protestna šetnja.

iše hiljada građana Novog Sada okupilo se večeras na drugom građanskom protestu pod nazivom „Jedan od pet miliona“, a potom su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Građanji su nosili zastave Srbije i Vojvodine, kao i transparente „Ja volim Vojvodinu“, „Vojvodina moja domovina“, „Vojvodina srpski ponos“, „Jedan jedini zahtev – Vučiću ostavka“ i „Napolju je vučije vreme“.

Glumac Milorad Kapor obratio se okupljenima ispred Sprskog narodnog pozorišta i poručio im da razgovaraju sa svojim uplašenim sugrađanima i da ih obaveste da protesti postoje.

„Ovo je kraj i Vučiću i svim budućim Vučićima koji žele da dođu na vlast. Od sada, kad god oni koji pobede na fer i demokratskim izborima počnu da krše obećanja, izaći ćemo na ulicu“, rekao je Kapor.

Profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Bojana Bodroža kazala je da ima dužnost prema studentima da podrži građanske proteste.

„Ne pristajemo da živimo u državi u kojoj na čelnim pozicijama sede ljudi koji nisu kvalifikovani za te poslove, poseduju kupljene diplome i plagirane doktorate, a jedino što ih kvalifikuje za te funkcije su stranačke knjižice“ rekla je Bojana Bodroža.

Nastavnica Filozofskog fakulteta u Beogradu Ivana Spasić kazala je da je podrška građanskim protestima ono što je profesionalna dužnost i građanska savest akademskih radnika.

„Moramo da se suprotstavimo svima koji razbijaju ovo društvo“, kazala je Ivana Spasić.

Studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu Tea Vukadin kazala je da se građanai obraćaju sa ulica jer jedino tu mogu slobodno da govore.

„Želimo da nam pasoši služe za putovanja na odmore a ne za odlazak iz zemlje“, rekla je Tea Vukadin i pozvala studente da se što masovnije uklljuče u građanske proteste.

Nišlije traže i da se smanje drastično uvećani računi za grejanje

U 18 sati je počeo i protest u Nišu gde veje jak sneg i veoma je hladno, što je, kako javlja reporter N1, jedan od razloga za nešto slaviji odziv nego prethodnih nedelja.

Protest je organizovala Incijativa mladih „Za Niš bez straha“ koja je večeras dodala još jedan zahtev, a to je da se revidiraju računi gradskih komunalnih preduzeća, pre svega gradskih toplana.

Na centralnom trgu u Nišu, okupljenima se obratio bivši policijski inspektor Nebojša Blagotić i istakao da je nezakonito penzionisan nakon 27 godina rada na najsloženijim predmetima.

„Penzionisan sam nakon vođenja slučaja u kome je uhapšeno 17 lica. Naknadno sam saznao da je među uhapšenima bilo i lice koje je u kumstvu sa Aleksandrom Vučićem i lice koje je vlasnik medijske kuće za koju se kaže da je nezvanično glasilo Srpske napredne stranke“, istakao je Blagotić.

On je kazao da je Upravni sud u Nišu doneo dve presude kojim je naloženo njegovo vraćanje na posao, ali da u policiji nisu hteli da postupe po odluci suda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here