Home AKTUELNO PALMER NA N1 PORUČIO SRBIJI DA SE ODNOSI IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE...

PALMER NA N1 PORUČIO SRBIJI DA SE ODNOSI IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE MORAJU ZAVRŠITI- MEĐUSOBNIM PRIZNANJEM“

154
0
SHARE

Izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je danas da SAD žele da vide potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što bi značilo međusobno priznanje.

„Kada bi priznali jedni druge, mogli bi da reše sporna pitanja kao susedi“, rekao je Palmer prilikom gostovanja na sarajevskoj televiziji N1.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Beograd i Priština „sednu za sto, postignu dogovor i zajedno nacrtaju put ka evropskoj budućnosti“.

Palmer je izjavio da je povod za pregovore to što i Srbija i Kosovo teže ka Evropi i da je stoga nephodno videti kakvi kompromisi su neophodni da bi se ostvario napredak.

„Potreban je sporazum koji će javnost na obe strane prihvatiti i podržati kao najbolji put napred“, naveo je Palmer i dodao da je važno da taj sporazum bude „sprovodiv, pravičan i trajan“.

On je rekao i da ima veoma dobru saradnju s izaslanikom Bele kuće Ričardom Grenelom i da to nije prvi put da SAD imenuju dva specijalna izaslanika za isto pitanje.

Palmer je rekao i da eventualni novi sporazum o Bosni i Hercegovini, takozvani „Dejton dva“, nije u fokusu američke politike.

„Ne mislim da je ‘Dejton dva’ neophodan, niti da je fokus američke politike i angažmana u regionu“, rekao je Palmer prilikom gostovanja na sarajevskoj televiziji N1.

On je naveo da „ne bi optuživao Dejtonski sporazum za nefunkcionalnost vlasti u BiH“.

„Ne radi se tu o ustavu i Dejtonu, nego o liderima u BiH koje građani biraju da vode zemlju (…) Lideri treba da prihvate svoju odgovornost i rade na nalaženju kompromisa u vođenju zemlje“, izjavio je američki diplomata.

Palmer je naveo da SAD sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom komuniciraju iako je pod američkim sankcijama jer poštuju instituciju Predsedništva.

„Poštujemo tu instituciju i sastajemo se s njim u tom kapacitetu, da bismo razgovarali o zabrinutostima SAD i načinima kako da pomognemo evropskom putu i šta Dodik može da učini tim povodom“, rekao je Palmer.

Prema njegovim rečima, Dodik je na crnu listu stavljen jer je osporavao Dejtonski sporazum i da bi SAD „bile srećne“ da mogu da ga s te liste skinu.

„Sankcije različitih nivoa su instrument SAD u promovisanju njihovih ciljeva za BiH. One se ne koriste lako, mnogo se razmišlja o njima, ali ne oklevamo da ih upotrebimo ako pomažu ciljevima o budućnosti BiH“, naveo je Palmer.

Želimo da Zapadni Balkan vidi SAD kao izabranog partnera

Metju Palmer rekao je u Sarajevu da je Zapadni Balkan i dalje prioritet američke spoljne politike i da Vašington želi da zemlje regiona gledaju na SAD i EU kao na „partnere koje su same izabrale“.

Naglasio je da SAD žele da Zapadni Balkan postane deo „porodice evropskih zemalja“ i da u to ulažu značajan politički i drugi kapital.

Američki diplomata je odbio da komentariše nedavni izveštaj Pentagona o porastu uticaja Rusije u Srbiji i rekao da SAD sebe vide kao partnere svih zemalja regiona, pa tako i Srbije.

„Mislim da smo za sve na Zapadnom Balkanu bolji partneri od Rusije, i učinićemo sve da to jasno kažemo liderima i građanima regiona“, izjavio je Palmer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here