Home AKTUELNO „NEĆU DA ME MASKIRAJU I PRATE“ MASOVNI PROTESTI U LONDONU ZBOG OBAVEZE...

„NEĆU DA ME MASKIRAJU I PRATE“ MASOVNI PROTESTI U LONDONU ZBOG OBAVEZE NOŠENJA MASKI..

936
0
SHARE

Stotine aktivista okupilo se u nedelju u londonskom Hajd parku kako bi izrazili protest zbog obaveze nošenja maski u radnjama i supermarketima koja stupa na snagu od četvrtka.

Demonstranti su nosili plakate sa natpisom: “Neću da me maskiraju, testiraju, prate” i “Bez maski”, preneo je “Dejli mejl”.

Ovaj pokret je inicirao Sajmon Dolan, tajkun u avijaciji čije se bogatstvo procenjuje na 200 miliona funti a koji je početkom jula pred Visokim sudom izgubio traženo poništenje vladinih mera.

-Verujem u slobodu izbora za sve i zaštitu ličnih sloboda. Potezi vlade štete ekonomiji, uskraćuju deci obrazovanje i gaze ljudska prava – istakao je on 6. jula kad je lansirao pokret.

“Dejli mejl” navodi da je na skupu jedan čovek bio obučen u zaštitno odelo koje su srednjovekovni lekari nosili u borbi protiv kuge. Drugi je imao hiruršku masku iscepanu oko usta, dok je drugi nosio majicu sa natpisom: “Spasite ljudska prava. Recite ne 5G. Recite ne vakcinaciji”.

Britanska vlada je naredila obavezno nošenje maski u prodavnicama od 24. jula zbog pandemije korona virusa, a organizatori protesta kažu da je to “regulativa koja potkopava slobode”.

Vlada je pooštrila mere zaštite zbog tekuće pandemije korona virusa, koja je u Britaniji do sada – prema podacima Worldofmeters.info – odnela 45.300 života. Zaraženo je ukupno 294.792 ljudi. Britanci od 15. juna moraju da nose maske u javnom prevozu, a sada će biti obavezne i u prodavnicama.

Prekršitelji će biti kažnjeni sa 100 funti, odnosno 50 ako se plati u roku od dve nedelje. Međutim, uprkos tome, u dokumentu piše da ljudi mogu imati “legitiman” izgovor za nenošenje maske, ukoliko im je to “stresno”, navodi “Dejli mejl”.

Na sajtu Keepbritainfree.com navodi se da su nova pravila “poslednja slamka, nakon 16 nedelja regulative koja je potkopala slobode i zakona nametnutih tokom karantina”.

Osnivač sajta i organizator pokreta izgubio je na sudu poništenje novih mera, ali planira da se žali. Dolan, koji poseduje aviokompaniju “Džota avijacija”, tvrdi da ta pravila koštaju ekonomiju 2,5 milijardi funti svakog dana i da su van moći vlade.

Na jučerašnjem protestnom skupu u Londonu govorilo je više javnih figura, uključujući novinara Džejmsa Delingpola, psihoterapeuta i organizatora Li Batler Smit i advokata Kler Vil Harison.

-Ovde se radi prosto o tome što je ljudima rečeno da nemaju izbora već da moraju nositi maske… Zato što je vlada na početku rekla da “apsolutno nema potrebe za maskama”, baš kao i mnogi važni naučnici, nije imalo smisla zašto oni odjednom to uvode kao obavezu – rekla je Smit, dodajući da vlada, ukoliko zaista želi da zaštiti javnost, ne treba da zastrašuje ljude.

“Dejli mejl” ukazuje da je Pirs Korbin, brat bivšeg lidera laburista Džeremija, otišao juče na demonstracije u Notingemu, nakon što je dva meseca pohađao slične proteste u Hajd parku.

On je nosio znak na kojem je pisalo da je Kovid-19 “prevara zarad uništavanja poslova, ekonomije i kontrole nad ljudima”. On je bio među 19 uhapšenih u Hajd parku u maju nakon što je preko megafona tvrdio kako su pandemija i mreža 5G povezane.

U Francuskoj obavezne maske u zatvornom prostoru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here