Home AKTUELNO Kinezi otkrili kako je Rusija izvršila fatalan udarac na dolar…

Kinezi otkrili kako je Rusija izvršila fatalan udarac na dolar…

456
0
SHARE

Protivmere Moskve, uvedene kao odgovor na antiruske sankcije, zadale su ozbiljan udarac poziciji dolara u međunarodnom finansijskom sistemu, rekao je ekspert Gao Dešeng u članku za Huanćiu Šibao.

Prema ekspertu, opasan korak za Vašington bila je odluka Rusije, da proširi upotrebu rublje, u obračunima sa drugim zemljama.

„Izjava Rusije o otplati spoljnog duga u rubljama i njihovom korišćenju, kao valuti za poravnanje pri izvozu energenata i strateških resursa u „neprijateljske zemlje i regione“ uzdrmala je monopolski položaj dolara, u svetskom trgovinskom i finansijskom sistemu.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Svet brzo ulazi u post-dolarsku eru“, rekao je Dešeng.

Kako je naglasio ekspert, efikasnost mera, koje je preduzela Moskva dokazala je neuspeh sankcione politike SAD i Zapada.

Nakon početka specijalne vojne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, zapadne zemlje su pojačale sankcije na Moskvu.

U Evropi su sve glasnije zvučali pozivi da se smanji zavisnost od ruskih energenata, mnogi brendovi su najavili povlačenje iz zemlje.

Evropska unija, SAD, Kanada i druge zemlje zatvorile su nebo za ruske letelice.

Kremlj je ove mere nazvao ekonomskim ratom, kao nijedan drugi.

Kako je primetio predsednik Vladimir Putin, sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji, a glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

Prema njegovim rečima, aktuelna dešavanja povlače crtu, pod globalnom dominacijom Zapada i u politici i u ekonomiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here