Home AKTUELNO Iza ruskog oružja u Srbiji krije se veliki plan!

Iza ruskog oružja u Srbiji krije se veliki plan!

166
0
SHARE

Šest „migova 29“, 30 tenkova T72 i 30 oklopnih vozila BRDM 2 iz Rusije samo su deo velikog plana modernizacije Vojske Srbije, kojom će ona potvrditi da je najjača u regionu.Velikim planom modernizacije u Vojsci obuhvaćeno je čak 14 oružja.

Tako će Vojska Srbije, koja do juče praktično nije imala novca ni za novu uniformu, postati najmodernije opremljena u novijoj istoriji ukoliko se ispune najave Ministarstva odbrane.

Sa najvećim nestrpljenjem očekuje se dolazak šest „migova 29“ iz Rusije, ali i oklopnjaka iz te zemlje. I „migovi“, ali i T72 i BRDM 2 zahtevaju remont i modernizaciju, ali i ti troškovi su pokriveni donacijom.

– Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će potpisati ukaz, čekamo na to i u skladu sa ukazom preduzećemo dalje korake.

Zamolili smo rusku stranu za vojnotehničku pomoć na osnovu vojnotehničkog sporazuma, što dosta olakšava proceduru i dosta brže ćemo doći u posed aviona i početi sa remontom i modernizacijom.

Srbija će imati modernu flotu aviona koja će moći da u potpunosti čuva naše nebo i da bude garant bezbednosti građana – tvrdi Zoran Đorđević, ministar odbrane. Kako kaže, interes je Srbije da remont „migova 29“ bude u Srbiji.

– Za to ima više razloga. Prvo, da naši ljudi iz Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ budu učesnici u remontu, a drugo i zbog mogućnosti da preuzmemo remont u budućnosti – rekao je Đorđević.

Stižu i „Laste“ u Batajnicu

Takođe, za mesec-dva aerodrom Batajnica biće bogatiji za 14 domaćih školskih aviona „lasta“ koji će uz dva prototipa zaokružiti flotu ovih letelica. Na „lasti“ će se obučavati piloti u sledeće dve decenije.

U ratnom vazduhoplovstvu nisu odustali ni od modernizacije „supergaleba G4“ iako su se okrenuli osavremenjivanju „orla“. Za taj posao raspisan je tender i izrađen projekat po kome bi vojska imala na raspolaganju eskadrilu od najmanje devet „orlova“ do 2030. godine.

Pored osavremenjivanja avijacije i oklopnih vozila, u planu je i jačanje protivvazdušne odbrane zbog čega će se nastaviti razgovori sa Rusijom o nabavci sistema S-300 i BUK, što je i ranije bila tema Mešovitog komiteta za vojnoekonomsku saradnju.

U fazi razvoja je i protivavionski artiljerijsko-raketni sistem PASARS-16 nazvan „terminator“ Vojnotehničkog instituta, a u planu je i modernizacija raketnih sistema „oganj“ i „morava“.

Ako se ima u vidu da iz celog sveta hvale najnovije proizvode domaće industrije kao što su oklopna vozila „miloš“ i lazar 3″, a da domaći stručnjaci očekuju kako će najnovija puška „Zastava oružja“ biti superoružje za 21. vek, može se govoriti o renesansi srpske vojske.

Tome treba dodati da je na sastanku Putina i premijera Aleksandra Vučića dogovoreno da vojske Srbije i Rusije rade i na razvijanju haubice „nora B-52“.

Srbija je potpisala i ugovor sa „Erbasom“ o kupovinu devet helikoptera H145M. Šest bi trebalo da dobije Vojska Srbije, a tri MUP. Radi se o modernim helikopterima koje koristi i američka vojska, a i proizvode se u SAD.

Kupovina vremena

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je nabavka „migova 29“ kupovina vremena.

– To je spasavanje avijacije pošto bez njih praktično ne bismo imali ništa od aviona. Na „migovima 29“ treba da se obuče novi piloti i kadrovi. Sad je pitanje koliko je svrsishodna modernizacija „migova“ pošto su već stari 30 godina, a gornja granica im je 40 godina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here