Home AKTUELNO EU zabranjuje prodaju novih dizelaša i benzinaca!

EU zabranjuje prodaju novih dizelaša i benzinaca!

362
0
SHARE

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su zabranu prodaje novih automobila sa benzinskim i dizel motorima od 2035. godine.

SmartLife je već pisao o ovoj inicijativi, kad smo rekli da EU, kao entitet koji je najviše dogurao u borbi sa klimatskim promenama, želi da automobili postanu nulti zagađivači, a da se voze samo električni.

Ovo je sad i dobilo konkretne obrise, s obzirom da je u EU prošla ova inicijativa.

Iako novi zakon još nije u potpunosti usvojen, očekuje se da će se na taj način ubrzati prelazak na električna vozila na teritoriji Evropske unije.

Kako se saznaje, evropski poslanici su podržali inicijativu da se smanje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za 55 odsto do 2030. godine, u poređenju sa emisijama iz 1990. godine. To podrazumeva smanjenje emitovanja tih gasova iz industrije, energetskog i transportnog sektora.

Evropska komisija prethodno je zahtevala 100 odsto smanjenje emisije CO2 (ugljen-

dioksida) iz novih automobila do 2035. godine. To bi onemogućilo prodaju vozila koja koriste fosilna goriva, a u međuvremenu su odbijeni predlozi da se emisija ugljen-dioksida nakon 2035. godine smanji za 90 odsto.

Zakon još nije uvažen i nije konačan. Glasanje je samo potvrdilo stav većine parlamenta o predstojećim pregovorima sa članicama Evropske unije o konačnom zakonu. Ova zabrana, predložena u okviru širokog paketa klimatskih zakona, ubrzala bi prelazak na kupovinu električnih vozila koja imaju nultu emisiju štetnih gasova.

Komisija je navela da se revidiranim zakonom traži od zemalja članica Evropske unije da proširuju kapacitete za punjenje električnih vozila u skladu sa prodajom automobila s nultom emisijom i da na glavnim autoputevima instaliraju punjače za električna vozila i stanice za punjenje u uobičajenim razmacima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here