Home TEMA DANA Zašto SAD iznose tvrdnje da su sprečili ubistvo ruskog generala

Zašto SAD iznose tvrdnje da su sprečili ubistvo ruskog generala

332
0
SHARE

U Moskvi veruju da je tekst o navodnoj dobronamernosti Vašingtona objavljen kako bi se očuvali kontakti s Rusijom.

Iza plasiranja informacije o navodnom američkom sprečavanju Kijeva u nameri da ubije načelnika ruskog Generalštaba krije se želja SAD da ne zalupe potpuno vrata za komunikaciju s Moskvom, piše „Politika“.

Nakon što je u „Njujork tajmsu“ objavljen tekst u kojem se tvrdi da su američke obaveštajne agencije navodno pokušale da spreče ukrajinsku stranu da ubije Valerija Gerasimova tokom posete frontu, u ruskoj javnosti je postavljeno pitanje zašto je uopšte taj tekst objavljen i šta se time htelo postići.

Američki list blizak demokratama je za vikend, pozivajući se na visokorangirane neimenovane izvore, objavio da je američka strana odbila da prenese obaveštajne podatke o putovanju prvog zamenika ruskog ministra odbrane na borbene linije. Navodno je zvanični Kijev ipak došao do tih obaveštajnih podataka i odlučili su da, uprkos američkom upozorenju, samostalno deluju.

Postavlja se pitanje kako je uopšte došlo do neobične situacije da ukrajinska strana prenebregne američko upozorenje i da vlast u Kijevu tada odgovori da je napad već počeo. Kao što je poznato, general Gerasimov je živ, a Ukrajinci su saopštili da je napad bio bezuspešan.

List je citirao izvore od kojih je saznao da su američke obaveštajne agencije došle do tog podatka na osnovu tajnih borbenih planova, presretnutih razgovora, kao i razgovora s ruskim vojnicima i, navodno, poverljivim osobama u Kremlju.

Kako je naveo „Njujork tajms“, SAD su saznale za navodne planove Gerasimova da poseti

prve linije fronta u Ukrajini krajem aprila, ali su odlučile da sakriju informacije od Ukrajine strahujući da bi pokušaj ubistva doveo do rata SAD i Rusije.

Zahtev ukrajinskoj strani je podnet nakon konsultacija s Belom kućom. „Rekli smo im da to ne rade“, rekao je neimenovani visoki zvaničnik i dodao: „Rekli smo im da je to previše“.

Po objavljivanju teksta, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič je izjavio da je atentat planiran proletos, kad je Gerasimov posetio položaje ruske vojske u Izjumu, na harkovskom ratištu.

Arestovič je pompezno naveo da će otkriti „strašnu tajnu“ da je general Gerasimov bio u Izjumu i da su ukrajinske oružane snage krenule u napad. „To je bilo u drugoj polovini aprila ili početkom maja. Bombardovali smo i potpuno razneli štab u kojem je bio, ali je Gerasimov uspeo da ode pre toga“, rekao je Arestovič u razgovoru za jedan jutjub kanal.

Operacije i sabotaže uz pomoć SAD

Rusi nikad nisu objavili da je došlo do takve situacije, ali je taj napad naterao ruske najviše vojne komandante da smanje broj svojih poseat frontu. Ministarstvo odbrane je svojevremeno saopštilo da je načelnik Generalštaba početkom jula posetio ruske trupe u Ukrajini, sastao se s visokim oficirima i saslušao izveštaje o vojnoj operaciji.

Njegova poseta je usledila nedelju dana nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otputovao na front da uruči najviša državna priznanja vojnicima na ratištu. Ministarstvo odbrane tada nije pominjalo da je došlo do ukrajinskog napada na ministra ili načelnika Generalštaba.

Ova situacija je neobična, jer se sasvim otvoreno govori da se operacije i diverzantski napadi sprovode u bliskoj koordinaciji sa SAD. Ruski eksperti su podsetili da je Bi-Bi-Si u maju izvestio da su SAD dale Ukrajini obaveštajne podatke koji su im pomogli da napadu raketnu krstaricu „Moskva“, koja je kasnije potonula.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here