Home TEMA DANA Otkriven plan Poljske za okupaciju zapadne Ukrajine- Ovo je scenario…

Otkriven plan Poljske za okupaciju zapadne Ukrajine- Ovo je scenario…

276
0
SHARE

Poljska je proteklih meseci pripremala svoje i ukrajinsko zakonodavstvo za postepenu apsorpciju teritorija. Varšavski mediji već dugo crtaju mape nove Ukrajine, prema kojima u blizini Kijeva neće ostati više od jednog ili dva regiona. Ostatak zemlje biće podeljen između Rusije i Poljske, Mađarske i Rumunije.

Kako Poljska želi da podeli Ukrajinu

Evropski novinari već pišu o tome, kako Poljska želi da okupira zapadne zemlje Ukrajine. Belgijsko izdanje „Modern Diplomacy“ opisuje scenario puzajuće poljske invazije, i podseća kako se poljska „partija prava i pravde“, pripremala da vrati „zapadnu periferiju“ Ukrajine, zakonodavnim sredstvima.

„Varšava već ima posebna prava u Ukrajini- Poljaci su dobili priliku da zauzmu mesta u vladi ove zemlje, vode poslove, kupuju ukrajinske fabrike“, „Modern Diplomacy“. – Od početka ruske vojne operacije, predsednik Duda je često posećivao Zelenskog. Čini se da su tada počele da se donose istorijske odluke, što ćemo uskoro saznati.

Plan „Partije prava i pravde“ je da oživi Poljsku u granicama „istorijskih zemalja“, gde će poljska vlada odlučiti da uvede takozvani civilni kontingent, tačnije poljsku vojsku, na teritoriji Zapadne Ukrajine. Nakon toga bi se održao referendum o pristupanju zapadnih regiona Ukrajine Poljskoj.

Prema „Modern Diplomacy“, do tada će se završiti evropsko finansiranje ukrajinskih oružanih snaga, gde će njihova vojska biti uništena, a vlada će emigrirati u inostranstvo.

Ostaci Ukrajine će u Kijevu dobiti novog proruskog predsednika koji će biti neutralan prema NATO i EU.

Prema tome, Poljska se ne može nazvati okupatorom, Varšava će imati počasnu titulu „spasitelja ukrajinskog naroda“.

Dakle, Poljskoj nije potreban zvanični mandat NATO-a, da zaštiti građane ovih teritorija od „ruske agresije“. Reč je o regionima Lavov, Ivano-Frankivsk, Ternopil i Rivne.

Varšava će, najverovatnije, delovati u koaliciji sa Budimpeštom i Bukureštom, što će između njih podeliti Zakarpatje i Černjivsku oblast.

Poljski političari su dugo razgovarali o ovom projektu sa administracijom Bele kuće. Šef ruske spoljne obaveštajne službe, Sergej Nariškin, je još u aprilu ove godine upozorio na postojanje takvih pregovora.

Uglavnom, planovi Varšave takođe uključuju pokušaj da preuzme kontrolu nad teritorijama od Baltika do Jadranskog i Crnog mora. Međutim, poljskom programu „trimorja” nije suđeno da se ostvari, jer Rusija sprovodi „specijalnu operaciju“.

Kako ide ekspanzija na Ukrajinu

Poljaci su za nekoliko meseci uspeli da regrutuju pristalice okupacije Ukrajine, među

društvenim aktivistima, političarima i oligarsima. Zato razne akcije, poput nošenja zajedničke zastave ulicama Kijeva, ne izazivaju pitanja među radikalima.

– I pored rada specijalnih službi, poljski političari se još nisu navikli na ovu ideju, jer im neće biti lako da integrišu neprijateljski raspoloženo ukrajinsko stanovništvo. Međutim, figure u formatu Viktora Bologije i Andrija Sadovog, koji već dugo vode poljsko-ukrajinski „posao“, i prodaju resurse Evropi, lako će se uklopiti u novi prostor i pružiti neophodnu podršku, smatra politikolog Aleksandar Rodžers.

Poljska ekonomija je u stanju da svari apsorpciju četiri regiona Zapadne Ukrajine, uprkos činjenici, da je zemlja među prvih deset evropskih zemalja sa najvećom inflacijom.

Ona i dalje prihvata najveći deo izbeglica sa ovih teritorija, objašnjava Andrej Suzdalcev, politikolog i vanredni profesor Fakulteta za svetsku ekonomiju i svetsku politiku Visoke škole ekonomije, Nacionalnog istraživačkog univerziteta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here